KARDERE KÖYÜMÜZÜN SEMBOLÜ, EFSANE BAŞKANI

===================

''Marifet İltifata Tabidir''

 ---------------------- 

YAPACAGI İŞE AZMEDEN, TAKİP EDEN VE

 BAŞARACAGINA İNANAN BİR ADAM.

 GAYRET VE HİZMET YOLUNDA  SEMBOL BİR İSİM

KARDERE KÖYÜMÜZÜN EFSANE BAŞKANI

 ORHAN CAVİT BOZDEMİR

 

Orhan Cavit Bozdemir, İstanbul-Harbiye de  dogdu. İlkokulu Firuzağa İlkokulunda okudu.  Ortaokul ve liseyi Tophane Sanat Enstitüsü’nde bitirdi. Askerlik görevini Erzincan’da yedek subay olarak yaptıktan sonra elektrik teknisyeni olarak Oerlıkon A.Ş.  ye girdi. Her alanda gösterdigi istikrarı iş hayatında da göstererek emekli oluncaya kadar burada çalıştı. En verimli çaglarında rahatsızlandı, bütün umutlarıyla, bütün yaptıklarıyla ve bütün yapılması gerektigine inandıgı işlerle harman ettigi bir ömrü bütün çevresine örnek bir hayat olarak bırakıp, 2000 yılnda aramızdan ayrıldı.  

 O sevdalandıgı ata yadigarı baba topraklarını ve insanlarını hep kalbinde taşıdı. yararlı olabilmek, hizmet edebilmek için, köyünün ve bölgenin kalkınabilmesi için bütün gücüyle hep çalıştı.

Erozyondan, agaçlandırmaya, saglıktan, egitime, yoldan suya, ne varsa herşey tamam olsun diye Ankara, Erzincan, Kemah, Sivas, İstanbul kazan O' kepçe, yorulmadan, yılmadan elinden geleni ortaya koydu.

Bazen bir daire kapısında, bazen elinde bri dilekçe ile, bazen bir toplantıda, bazen bir turnuva maçında ama hep köyü ile, köylüsü ile ilgili birşey yaparken, bölgesi için çalışırken gördü insanlar onu. O zengin biri degildi, oysa zengin olmayı başarabilecek bilgi, birikim, çevre, egitim vs. her şeye sahipti. Buna ragmen zengin degildi olamazdıda zaten çünkü O'nun çalıştıgı işte maddi kazanç yoktuki. Ne işi bu? diye merak edenlere hatırlatmak isterim, Orhan Cavit Bozdemir, sosyal ve kültürel faaliyetlerde köyü ve Kemah'ı için çalışıyordu daha çok. 

 

Orman lazım bu erozyonu durdurmaya deyip kolları sıvamış, erozyonla mücadeleye ve ağaçlandırmaya önem veren ve bu konuda yapılan çalışmalara destek olan,  Kanadalı diplomat, Bayan Elizabeth Mac Callum'u Kardere Köyü'ne kadar  getirmiş ve hemen köyün üstünde bulunan 25 hektarlık araziyi orman sahası ilan ederek, 1962 de 60 000 badem, 7000 huş, 5000 çam, 1000 iğde ve 500 karaağaç dikmişler. 1965 de 15 000 çam, 7500 huş, 2500 akçaağaç daha  dikilmesini saglamıştır.

 

Kardere Köyü Fahri Korutürk İlkokulu'nun yapımı için sergiledigi gayretler,  buna bir hayal olarak bakanları birkez daha yanıltmış ve okul yapılmıştır,  Saglık ocagı yapımı, Kemah, Bozoglak gurup  yolu, Kardere Köyü'ne sulama ve içme suyu getirilmesi, kütüphane yapılması, kanalizasyon ve şebek suyunun evlere baglanması, köyün elektirige kavuşması   İstanbul, Kuledibi'ndeki dernek lokalinin alınması ve birçok hizmet  için müthiş bir enerji harcamış, bu enerjiyi başarıya dönüştürerek başladıgı işleri sonuçlandırmıştır.  Kemah Köyleri Dostluk Turnuvası, Bozoglak Nahiye Birligi Dernegi, Kemah Gıda gibi yöresel ortak projelere emek vermiş, fikir üretmiş, görev almış, sorumluluk üstelnemiş ve destek olmuştur.

 

Toplumsal, sosyal ve kültürel faaliyetlerde, neme lazım, yada banane demeyen, kimseye küsmeyen,  sakin bir yapıya, ama tavizsiz bir kişilige sahip olan, Orhan Bozdemir'i tanımamış olanların O'nu anlamaları aslında zor degil, aşagıda bir dergiden alınmış yazı Bozdemir'in, hayatı ne yönde yaşadıgının, neleri amaçlayıp, neler için çalıştıgının kısa bir özeti gibi duruyor. 

- Bizler, Erzincan'ın Kemah İlçesine bağlı Bozoğlak (A.İhtik) Çiğdemli (Nezgep), Dikyamaç (Korkop), Gediktepe (Bergisor), Gülbahçe (Sitemi), Hakbilir (Pekeriç), Karaca (Cemolar), Kardere (Yukarı İhtik), Seringöze (Şökke) köylüleriyiz. Tabiat kuvvetlerinin adeta savaştığı Munzur Dağlarının etek yaylalarında, kaderine ve tabiata esir olmuş insanların çocuklarıyız. Babalarımızın elinde hasisleşmiş bir toprağın himmetine yaşantısını uydurmuş 9 köyün sakinleriyiz. Belki büyük medeniyetlerin maskesi olan beldelerle birlikte, insanoğlu burada hayata başlamış. Fakat ne yazık ki yöremizde sanki zaman durmuş gibi. Sanki burada insan toprakla birbirini yemek için savaşmış. Şimdi, teknolojinin mucizeye benzer neticeler verdiği çağda biz, buralarda yaşamak için didiniriz. Bize maziden gelen tek şey çorak ve kısır bir toprak, monoton bir çıplaklıkla kül rengi akseden tepeler, dağlar ve kurumuş vadilerdir.

Köylerimizin 50 sene önce daha cömert, daha bereketli ve güzelmiş. Rivayet edilir ki, bir genç kız maraz kaldığı tehlikeden kendisini korumak için 2 km.lik mesafeyi ağaçların dallarında giderek kurtulmuş. İklimi, verimli toprağı ve her şeyi ile yemyeşil bir mutluluk bahçesiymiş köylerimiz, eğer o zamandan bu yana üzerinde yaşayanlar mevcut nimetlerine bir şeyler katabilselerdi, biz bugünkü çocuklarına meserret ve mutluluk dolu bir dünya bırakmış olmanın manevi hazzını duyarlar ve bizde onları övgü ile anardık. Bir bilinçsizlik içinde zamanlarını doldurup gidenler, bize göç alametleri beliren hazin bir manzara bıraktılar. Mistik bir kadercilik ve tevekkül içinde, yarınlarını göremeyen babalarımız bize bundan başka ne bırakabilirlerdi ki…

Nahiye ve köyleri muhtar ve dernek yöneticileri olarak hem fikir olarak birleşip köylerimizin müşterek sorunları olan halen çalışmaları Karayolları tarafından yapılan Kemah-Bozoğlak ayırımı yolunun her mevsim ulaşım imkanı ve kış mevsim bakımına kavuşturulması. Y.S.E. tarafından yapım çalışmaları yapılması gereken köylerimiz: Gölbaşı, Taşbulak, Hakbilir, Gediktepe, Kardere, Bozoğlak, Dikyamaç, Seringöze, Gülbahçe, Karaca yolu ile ilgili bir çalışma yapılmamakta ve en ufak bir yağışta ulaşım tamamen aksamaktadır. Nahiyemizin Sağlık Ocağı bulunmasına rağmen köylerimiz sağlık hizmetlerinden yeterince nasibini alamamakta ilgililerin bu hususta gereken ilgiyi göstermelerini bekliyoruz.

Nahiyemizde geçici bir binada orta öğretime başlanmış bulunmakta olup, ulaşım sorunu dolayısı ile diğer komşu köylerin istifade imkanları sağlanamamakta ve Bozoğlak, Kardere, Gediktepe, Hakbilir köyleri müşterek sulama suyu projesinden henüz kati bir sonuç alınamamıştır.

Her şeye ışık tutacak olan Elektrik Kemah ilçesine Keban’ dan gelmesine rağmen henüz köylerimiz için bir ön çalışma yapılmamıştır.

 

Bu yazıda okudugumuz ve kendisinin gerçekleşmesi için çalıştıgı birçok şey daha saglıgındayken gerçekleşti. O'nun vefatından sonra belki O'nun düşünüpde söylemedigi başka yenilikler, başka gelişmelerde yaşandı hem Kardere hemde komşu köylerde.

 

Şimdi  Kardere Köyü Dernek Lokaline gidenleri siyah beyaz bir Orhan Cavit Bozdemir fotografı, Kardere Köyü'ne gidenleri, vefatında sonra ismi verilen, Orhan Cavit Bozdemir hatıra ormanı karşılamakta artık. Sembol bir isim, efane bir başkan olan, Kardere Köyü ve bölgemiz için hayırlı hizmetlerde bulunan Bozdemir'in isminin yaşatılması için  Kardere Köyü'müzün vefakarlıgınıda marifet sayarak, iltifata tabi görmek lazımdır. 

 

Marifet iltifata tabiidir, belki saglıgında yeteri kadar kıymetini bilemesekte, saygıda ve iltifatta kusur etmedigimiz, zaman zaman özel fikir alışverişlerinde bulundugumuz, takıldıgımız noktalarda karşılıklı olarak arayıp sorunları paylaştıgımız bir agabeyimizdi O' bizim. İyi, dogru ve güzel hizmetlerin gerçekleşmesi için bir ömrü bu yolda tüketti desek bile az gelecek olan Orhan Cavit Bozdemir'i hayırla yad ediyor,  başta eşi ile, Oglu candemir Bozdemir  olmak üzere  tüm yakınlarına ve Kardere halkına uzun ömürler diliyorum.

 Birgün yolunuz Kardere'ye düşerse, Okulu gezdikten sonra, kütüphanede bir çay için, sonra ormana dogru bir yürüyüş yapın, sulama havuzlarını görün, imkanlar elverirse Akpınar suyu başında bir piknik yapın, marifetin iltifata neden tabi oldugu  ve Orhan Cavit Bozdemir'in bu iltifatı neden hakettigini daha iyi anlayacak ve O'na daha çok saygı duyacaksınız.

 Seni unutmadık Orhan Bozdemir. Ruhun şad olsun...

 

(Katkıları için Abdullah Bozdemir ve Recep Babacan'a teşekkür ederim.)

Hüseyin Çakmaktaş

www.kemahspor.com

 



4165 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
SPONSORLARIMIZA TEŞEKKÜR EDERİZ


  www.dersan.com.tr
www.youtube.comdersanmedia