TÜYAP'IN KURUCUSU, FUARCILIĞIN DUAYENİ

NÜFUSUNDA KEMAH YAZMASADA GERÇEK BİR KEMAHLI,

TÜYAP'IN KURUCUSU FUARCILIGIN DUAYENİ,

BÜLENT ÜNAL

Ailesi Kemah'tan İzmir'e göçetmiş, kendisi Ankara'da dünyaya gelmiş,

 ancak O' Dedesinden dinledigi Kemah'ı ve Kemah'lı oldugunu hiç unutmamış.


   İstanbul'da ve hatta Türkiye'de fuarcılık denilince herkesin aklına öncelikle TÜYAP gelir. Özellikle fuarcılıgın tanıtılmasında ve halkın fuarlara ilgi göstermesinde TÜYAP Fuar Merkezinin Beyoglu, Tepebaşı gibi şehrin ortasında oluşturdugu fuar alanının önemide ayrıca bilinmektedir.


   Daha sonra Büyükçekmece'ye taşınan ve burada uluslararası standartlarında üstünde profesyonel bir yaklaşımla yeni tesislerini kuran TÜYAP  yeni merkezindeki başarılı çalışmaları ile hem ülke ekonomisine büyük katkılarda bulunmakta, hem Türkiye ve İstanbul'un tanıtımını yapmakta, hemde bulundugu bölgeye her bakımdan işlerlik kazandırmaktadır.
   Kime sorarsanız sorun Fuar nedir? alacagınız cevaplar içinde mutlaka TÜYAP kelimesi geçecektir. Yine Fuar nerde olur? diye sordugunuzda büyük bir ihtimalle cevapların içersinde TÜYAP'ı ve bulundugu yer olan B.Çekmece'yi duyma olasılıgınız hiçte yabana atılmayacak kadar fazladır.


  İstanbul, Diyarbakır, Konya, Adana, Bursa gibi kentlerde fuar alanları oluşturan TÜYAP, bununla da kalmayarak yurtiçindeki çalışmalarının yanısıra yurtdışında çeşitli ülkelerde 23 temsilcilik açarak kendi alanında ne kadar güçlü ve iddaalı bir kurum oldugunu ortaya koymuştur.
 
  Bütün bunlar halkımız tarafından az yada çok bilinen gerçeklerdir. Ancak TÜYAP denilince akla BÜLENT ÜNAL'ın geldigini sektör dışında çok kimse bilmez. Babacan tavrı ve mütevazi yapısıyla, çevresinde her kesimden saygı gören, sevgi duyulan, girişimci kişiligi, çalışkan yapısı, üstlendigi misyonu ve ortaya koydugu vizyonuyla takdir edilip örnek gösterilen önemli bir yöneticidir Bülent Ünal.


  
  BÜLENT ÜNAL'ın özgeçmişine baktıgımızda şunlar yazmaktadır;
 
  1944 Ankara Dogumlu, evli, iki çocuk babası.
 
  İşletme ekonomisi egitimi aldı.
  İlaç Endüstrisinde üretim planlaması, stok kontrol, iş ve zaman etüdleri, iş degerlemesi konularında çalıştı. Aynı konularda serbest danışmanlık yaptı. 1975 yılında PİAR Araştırma Merkezi'nin, 1979 yılında Tüyap Fuarcılık Grubunun kurucusu oldu.
 
  Yüzden fazla pazar araştırma projesinde görev aldı. Kuruldugu günden bu yana Tüyap Grubu yöneticiliğini ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürüyor. İstanbul, Bursa, Konya, Diyarbakır ve  Adana'da sahip olunan fuar merkezlerinde, otuz yılda 1000'in üzerinde ticari fuar yönetti. Bu fuarlara 74 ülkeden 191.713 firma, ve 99 ülkeden, 26.476.961 ziyaretçi katıldı.Yurt dışında 30 ülkede 111 fuar gerçekleştirdi.
 
  Türk Onkoloji Vakfı kurucusu, Bilim Merkezi Vakfı Üyesi. 
  Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı ve Darülaceze Vakfı Mütevelli Üyesi.
 
  UFI Küresel Fuar Endüstrisi Birligi Üyesi.
 
  Uluslararası  Ticaret Fuarlarına Ulusal Katılımlardan Sorumlu Organizatörler Birligi İNTEREXPO'nun üyesi ve iki dönem başkanlıgı görevini yürüttü.
 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi Fuarlar Komitesi Üyesi, Türkiye Fuar Yapımcıları Dernegi Kurucusu ve halen Yönetim Kurulu Başkanı.
 
  Fuarcılık konusunda yayınlanmış çok sayıda makalesi var. Referans Gazetesi, İş ve İnsan Bölümünde haftalık yazılarını sürdürüyor ve kesintisiz olarak 44 yıldır iş hayatında çalışıyor.
   Bunların dışında;

 
- Beşiktaş Jimnastik Kulübü Üyesi
- İstanbul Yelken Kulübü Üyesi
- Kemer Atlı Spor Kulübü Üyesi
- Moda Deniz Kulübü Üyesi.
 
  Bütün bunlara ragmen 44 yıllık iş hayatına sıgdırdıgı herkese nasip olmayacak başarılı performansını reklam ve magazinden uzak kalarak sürdürmesi de ayrı bir başarı olsa gerektir.
 
 
  Türkiye'de fuar denilince Tüyap akla geliyor, Tüyap denilince halk bilmesede sektör ve ilgililerce Bülent Ünal'ın akla geldiginide biz söyleyelim
  Geçtigimiz günlerde bir gurup Hemşehrisi tarafından ziyaret edilen,  tevazuu sahibi, başarılı  işadamı,  uluslarası düzeyde önemli bir yöne tici olan Bülent Ünal, nüfus kayıtlarında Ankara dogumlu görünsede 1895 yıllarında  bölgede yaşanan sıkıntılar nedeniyle Kemah'tan İzmir'e göç etmiş Kemah'lı bir ailenin ogludur. Kemah'taki aile lakapları Kulaksızogulları olan  ve İzmir'e yerleşerek  iş hayatına atılan ailenin büyügü, yani Bülent Ünal'ın Dedesi Tevfik beydir Tevfik Beyin Babası ise Osman Beydir.
  İzmir'e yerleşen burada ticaret hayatına atılan ve kendilerine yeni bir dünya kuran Kulaksızogulları Ailesi geldigi yeri unutmamış, hep özlem duymuş ve soyadı kanunu çıkana kadar yaşadıkları İzmir'de  Kemahlı lakabı ile anılmışlardır.  Ancak nüfus memurunun huysuzluğu nedeniyle  Kemahlı veya Kemahlıoğlu soyadını alamadıkları için Ünal soyadı ile yetinmişler, dede her zaman Kemahlı Tevfik Bey olarak hatırlanmıştır.
 
Bülent Ünal, ailesinin hep baglı kaldıgı özlem duydugu atayurdu topraklara ve geçmişine olan ilgisi nedeniyle bütün araştırmalarına ragmen daha derin bilgilere ulaşamasada kapısını çalan Kemah'lıları kucaklayıp ''Hoşgeldin hemşehrim'' diye karşılayıp, kucaklayacak kadar ve hatta onca işinin arasında gelen hemşehrilerine azami vakti ayırarak, onların dertleriyle dertlenecek kadar canı gönülden bir Kemah'lı. Köklerini tam bulamadıgı ailesinin yaşadıg atayurdunu Erzincan ve ilçelerini gezmiş, görmüş hep.
 
   ERSİAD Bşk. Yardımcısı Mehmet Koçyigit, EKEV Bşk. Yardımcısı A.Turan Akkaya, Kemaliye Vakfı Kurucu Üyesi Ecz. Hüseyin Aktan İst. Kemah Spor Kulübü Başkanı Hüseyin Çakmaktaş ve Erzincan 24 Dernegi kurucularından Mehmet Çectepe'nin ziyareti vesilesiyle tanışma fırsatı buldugumuz, tanışmaktan dolayı inanılmaz mutlu olup, hemşehriliginden gurur duydugumuz Sayın Bülent Ünal'a hemşehrilerine göstermiş oldugu yakın ilgi ve alaka nedeniyle teşekkür ediyoruz.
  Kemah gençliginin kendisini yakından tanıması ve istifade etmesi gerektigine inandıgımız, beyefendi örnek insan, Bülent Ünal'a bu ziyaret esnasında Kemah figürlerini içeren bir bakır tabak hediye edilirken, Kendiside ziyaretçilerine  Fuarcılık tarihiyle ilgili bir kitap hediye etti.
   Hoş sohbetlerin yapıldıgı, Erzincan ve ilçeleri hakkında karşılıklı fikirlerin ifade edildigi, sivil toplum çalışmalarından, Kemah köyleri turnuvasına, Kemah Spor'a kadar yöresel konuların konuşuldugu ve zamanın nasıl geçtiginin farkına varılmadıgı bu ziyaret sonunda hep birlikte Kemah'ta buluşma dilegiyle  vadalaşılırken, Bülent Ünal Bey o eşsiz alçakgönüllülügü ve tevazusu ile konuklarını çıkış kapısına kadar yolcu ederken belkide içindeki özlemi dışa vuran, '' Bu sene Kemah'a giderken beni unutmayın'' sesini duyduk.
 
  Ziyaret sonrasında düşüncelerini sordugumuz, A.Turan Akkaya, Mehmet Koçyigit, Hüseyin Çakmaktaş, Hüseyin Aktan ve Mehmet Çectepe söz birligi etmişçesine;
 - Sahasında bir numara olan gerçekten başarılı, uluslararası  sahada söz sahibi degerli hemşehrimizle birarada olmaktan onur duyduk, çok mutlu olduk. Kendisiyle yakın temasımızı sürdürmeye gayret edecegiz. Fuar dönemlerinde Erzincan ve Kemah'a gereken destegi verdigini biliyorduk, ancak hepimizin kendisinden, çok önemli tecrübelerinden alacagımız dersler ve fikirlerinden yararlanacagımız konular olduguna da şahit olduk. Eger biz bu sahalarda gayretli olursak dost ve hemşehri canlısı  yapısıyla Sayın Bülen Ünal bizler için, özellikle genç neslin ufku ve vizyonu konusunda çok katkıda bulunabilir. Kendisine şahsım ve ziyarete katılan arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum, başarılar diliyorum. Çok hoş, anlamlı ve verimi bir ziyaret oldu. Dediler.
 
  Ziyarete katılanlar daha sonra birlikte bir yemek yiyerek hem degerlendirmede bulundular, hemde fikirlerini paylaştılar. Mehmet Koçyigit elindeki bilgilerle Bülent Ünal Bey'in ailesi  hakkında bilgilere ulaşmaya çalışacagını ifade ederken bu konuda Hüseyin Çakmaktaş ve Hüseyin Aktan'da kendisine yardımcı olmak üzere sözleştiler.
 

www.kemahspor.com



19637 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
SPONSORLARIMIZA TEŞEKKÜR EDERİZ


  www.dersan.com.tr
www.youtube.comdersanmedia