Asla ''Bana birşey olmaz'' deme...

1-ARALIK DÜNYA

AIDS GÜNÜ


Asla
''Bana birşey olmaz''
deme!

AIDS hastalıgını unutmayınız, bu hastalıga neden olabilecek risklerden uzak durunuz. Hastalık hakkında, korunma ve tedavi yolları hakkında gereken bilgileri öğreniniz.
 





Dünyada ve ülkemizde 1 Aralık, Dünya AIDS Günü olarak anılmakta ve 1-7 Aralık tarihleri boyunca Sağlık Bakanlığı, Sivil Toplum Örgütleri ve Üniversiteler tarafından düzenlenen toplantılarda tüm toplum AIDS konusunda bilgili ve duyarlı olmaya çağrılmaktadır.
Halen dünyada 40 milyon kişi AIDS hastalığına neden olan HIV virüsü ile enfektedir. Bunların % 95'i gelişmekte olan ülkelerdedir ve %50'si 24 yaşın altındaki gençlerden oluşmaktadır.
AIDS'le mücadelede insanların duyarlı ve bilgili olduğunun göstergesi olan kırmızı kurdele tüm dünyada ortak bir simge olarak kullanılmaktadır.


 
AIDS Hakkında Genel Bilgiler
HIV virüsü, insan vücudunda hastalıklara karşı direncini sağlayan bağışıklık sistemini etkisiz hale getirmektedir. Vücut bağışıklık sisteminin etkisiz hale gelmesi, virüsten etkilenmeden önce kolayca baş edebildiği diğer hastalık mikroplarıyla artık çarpışamayacak duruma gelmesi demektir. Bu da basit bir enfeksiyonun bile ölümcül olmasına sebep olabilir. AIDS hastalarının yarısından çoğu bağışıklık sistemlerinin etkisiz hale gelmesi yüzünden basit enfeksiyonlara yenilerek hayatlarını kaybetmişlerdir. İnsan vücudu bir defa HIV virüsü ile enfekte olmuşsa artık bu virüsün hiçbir şekilde yok edilmesi yada vücuttan atılması mümkün değildir. Fakat, virüsün etkilerine engel olmak için bir takım ilaçlar geliştirilmiştir. Bunlardan ilki ve en çok bilineni AZT (Zidovudine) adı verilen ilaçtır. Bu ilaç virüsün çoğalmasını engellemektedir. AZT AIDS virüsünün meydana getirdiği belirtilerin görünmesini engellemekte ve AIDS‘ li hastanın yaşamının kısmen de olsa uzamasını sağlamaktadır.
Bulaşma Yolları
Seksüel birleşme, uyşturucu kullanıcılarının enjektyörlerini paylaşması ve kan transferidir. AIDS dokunma, öpüşme, solunum gibi dış kontaklarla bulaşan bir hastalık değildir. Ayrıca AIDS evcil hayvanlardan, tuvaletlerden, yüzme havuzlarından, tabak yada bardaklardan bulaşıcı özellik göstermez. Bu nedenle insanların AIDS‘ li hastalara yaklaşmaması yada onları toplumdan dışlaması hem gereksiz hem de yanlış bir tutumdur. Çünkü AIDS‘ li bir hastaya dokunarak veya yanında bulunarak AIDS’ e yakalanmanın mümkün değildir.
AIDS Hastalıgının  Bulaşma riski olan durumlar
Risk Grupları
Kontrol edilebilir riskler,
Çok eşli yaşam sürdürmek
Eşcinsel ilişkide bulunmak
Damar yoluyla uyuşturucu madde kullanmak
Kontrolümüz dışında kalan riskler,
AIDS mikrobu taşıyan annelerin doğum yapması
AIDS yönünden test edilmemiş kan ve kan ürünlerinin kullanımı
AIDS mikrobu taşıyan cerrahi aletler ve akupunktur iğneleri ile tedavi yapılması
AIDS mikrobu taşıyan döğme aletleriyle vücuda döğme yapılması

AIDS Hastalıgından
Korunalım.
Sperm, vajinal akıntılar ve kan gibi AIDS virüsünün bulunabileceği vücut sıvıları ile teması önleyiniz. Yeni tanıştığınız veya şüphelendiğiniz bir kişiyle cinsel ilişkide bulunacak iseniz, ilk temastan itibaren devamlı prezervatif (kondom) kullanınız ve kullanma tarifine tam olarak uyunuz. Alkol ve uyuşturucunun düşünme yetisini zayıflatarak sağlıklı kararlar almayı engellediği ve seks yaşamında olumsuz etkilere neden olduğu unutulmamalıdır. Damar yoluyla uyuşturucu madde kullanma alışkanı iseniz, kesinlikle başkasına ait enjektör kullanmayınız. Kendi iğnenizi ya da enjektörünüzü de başkasına ödünç vermeyiniz. Virüsü almış olduğunuzu düşünüyor ve gebe kalmayı planlıyorsanız derhal doktora danışınız. Virüsü almış kadınların çocuklarının HIV‘ li doğma şansı %30′dur. Gebelik ve HIV ile ilgili kararları almak kolay değildir. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin, (şüpheleri varsa) hamilelik gerçekleşmeden önce bir hekime başvurmaları yerinde olur. Bu anne adayı için olduğu kadar baba adayı için de geçerlidir. Kanamaya neden olan her türlü girişimde (enjeksiyon, kulak deldirme, akupunktur, döğme, diş muayene ve operasyonları gibi) tek kullanımlık araç gerecin tercih edilmesine ve aletlerin sterilizasyonunun gereği gibi yapılmasına dikkat edilmelidir.

Bütün toplumumzun ve özellikle gençlerimizin AIDS  hastalıgı hakkında gereken bilgileri öğrenmesini, hastalıga neden olacak riskli durumlardan uzak davranmasını saglıklı ve mutlu bir hayat sürmesini dileriz.


2095 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
SPONSORLARIMIZA TEŞEKKÜR EDERİZ


  www.dersan.com.tr
www.youtube.comdersanmedia