ERZİNCAN İÇİN ÖENEM TAŞIYAN 41 PROJE KABUL EDİLDİ

 

 

(SODES)

Sosyal

Destek Programı

  

ERZİNCAN

İÇİN 41 PROJE

 

  Sosyal Destek Programı (SODES) ve AB projeleri kapsamında ilimizde uygulanmak üzere kabul edilen 41 proje, Valimiz Sayın Abdülkadir Demir’in başkanlığında yapılan toplantıda ele alındı.

 Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığınca 15.10.2010 tarihinde ilan edilmiş olan ve ilimizde uygulamak üzere kabul edilen 41 proje hakkında 22.10.2010 Cuma günü yapılan bilgilendirme toplantısına, Vali Yardımcısı  Sayın Adem Keleş, Belediye Başkan Vekili Seyfullah Kaban, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Aydın Yalvaç, İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Engin Ustaoğlu katılmışlardır. Kabul edilen projelerin ayrıntılarını basın mensupları aracılığı ile kamuoyuna aktaran Valimiz Sayın Abdülkadir Demir proje amaç ve kapsamı ile projeler için izlenecek yol ve yöntemler hakkında bilgiler aktarmıştır.İstihdam alanında 8,Kültür,sanat ve spor alanında 14,sosyal içerme alanında 19 olmak üzere toplam 41 proje ile  4.208.000 TL finansman sağlanmıştır.

SOSYAL DESTEK PROGRAMI ( SODES) PROGRAMININ AMACI: Yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek, değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek, toplumsal dayanışma ve bütünleşmeyi güçlendirmek, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak amacıyla, istihdam, sosyal içerme ve kültür, sanat ve spor alanlarındaki projeleri destekleyen bir programdır. 

DESTEKLENEN PROJE TÜRLERİ

a)  Sosyal içerme projeleri,

b)  İstihdam projeleri,

c)  Kültür, sanat ve spor projeleri

PROJEYE KİMLER BAŞVURABİLİR

a)  Kamu kuruluşları,

b)  İl/ilçe özel idareleri,

c)  Belediyeler,

d)  Mahalli idare birlikleri,

e)  Üniversiteler,

f)  Kamu Kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,

g) Sivil toplum kuruluşları

PROJELERİN SÜRESİ: SODES kapsamında desteklenen projelerin süresi, sözleşme imza tarihinden itibaren en fazla bir yıldır.

PROJELERİN NASIL SUNULDUĞU ve DEĞERLENDİRİLDİĞİ: Proje teklifleri kuruluşlarca SODES-BİS internet sistemi üzerinden Valiliğimize sunulmuştur. 18 Haziran 2010 tarihine kadar sunulan 532 adet Projenin rakamsal değeri 81.144.094 TL’ dır.

Teslim edilen projeler Proje Koordinasyon Birimi tarafından 15 günlük süre içerisinde SODES amaçlarına uygunluğuna göre puanlamaya tabi tutulmuştur.

Değerlendirme sonucunda yapılan puan sıralamasına göre D.P.T.’ye 01.07.2010 tarihinde gönderilen 129 adet projenin toplam bütçesi 15.083.768 TL’ dır.D.P.T. tarafından 13.10.2010 tarihinde açıklanan kabul edilen 41 adet projenin rakamsal değeri 5.188.084.TL’ dır.D.P.T. tarafından kabul edilen  bazı projelerin bütçelerinde revize yapılmıştır.

Projelerin bütçelerinin revize edilmesinden sonra İlimiz genelinde uygulanacak 41 adet projenin bütçesi 4.435.101.TL’ dır. Bu miktarın 4.208.000 TL’ sı D.P.T. tarafından Valiliğimize aktarılacak ödeneklerden, geriye kalan 227.101 TL ise faydalanacak kuruluşlar tarafından eş finansman olarak karşılanacaktır.Sivil Toplum Kuruluşlarının desteklenmesi amacıyla 2010 yılı teklif çağrısında en az  % 25 öngörülen projelere destek tutarı, ilimizde % 30 olarak gerçekleşmiştir.

SODES PROGRAMINDA YAPILACAK İŞLEMLER 

1-REVİZE İŞLEMLERİ: Projenin hatları dışına çıkmadan amacından sapmadan var olan faaliyetler esas alınmak suretiyle ilgili kuruluşlarla beraber proje bütçelerinin revize edeceğiz. Yeni yaptığımız bütçe SODES BİS sistemine tarafımızdan yüklenecektir.

2-HESAP AÇMA İŞLEMLERİ: SODES için ayrı bir hesap açılması, SODES birimlerinin ihtiyaçları personel, bilgisayar, fotoğraf makinesi, araç kiralanması ve DPT’ye bildirilmesi istenilmektedir.Erzincan olarak Ziraat Bankası nezdinde açtığımız Valilik SODES Hesabı ve birimin ihtiyaçları için hazırladığımız 221.382 TL tutarındaki bütçe 21.05.2010 tarih 2064 sayılı yazımızla DPT Müsteşarlığına bildirilmişti.SODES Proje Birimi ödeneği için harcama yapma yetkili kurum adına ikinci bir hesap açılması istenilmektedir. Bu ikinci hesabın Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği adına açılması düşünülmektedir. Hesaptan harcamalar Sn. Valimizin onayı ile yapılacaktır.

3- SÖZLEŞMELERİN HAZIRLANMASI VE İMZALANMASI: 41 adet projenin sözleşmeleri proje birimi personeli tarafından hazırlanmaktadır. Sözleşmenin eki belgeler ( kuruluş hesap numarası, koordinatör kamu görevlisi ise ücretlendirilmesine ilişkin mevzuat, yerelde bir kuruluşun projeyi desteklemesi halinde buna ilişkin belge, varsa bunlara ilişkin dokümanlar vb.) ilgili kuruluşlardan temin edilecektir.

Sözleşme kuruluşların yetkili kişileri tarafından imzalanacaktır. Sözleşme ekleri ile birlikte Sn. Valimize sunulacak ve imzasından sonra uygulama takvimi başlatılacaktır.

KIRSAL KALKINMA PROGRAMI

Tarım Bakanlığı tarafından 2007 yılında başlatılan programın ikinci etabında kabul edilen 12 projeden 10 adedi başarıyla tamamlanmıştır. Proje tutarları 3.927.000 YTL olup, 1.575.000 TL’si hibe olarak karşılanmıştır.  Makine ve ekipman desteğinden 4 başvuru sahibinin yararlandığı tutar 76.000 TL’dir.Üçüncü etapta uygulamaya 9 proje geçmiş olup, proje tutarları 1.385.000 TL’dir. Bu miktarın 650.000 TL’si hibe olarak karşılanmıştır. Makine ve ekipman alımı için ayrılan 374.000 YTL hibe ödeneğin tamamı 64 ayrı başvuru sahibinin aldığı tarımsal makine ve ekipman bedellerinin yarısının karşılanmasında kullanılmıştır.

2008 yılında ekonomik yatırımlar başlığında tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik tesis kurulmasını amaçlayan   Dördüncü etap projelerden 6 adedi kabul edilmiş olup, her proje için 250.000 TL hibe almaya hak kazanılmıştır. Projelerin yüzde 50’si hibe olup, aradaki fark faydalanıcılar tarafından karşılanmıştır. 2009 yılında 311 çiftçi 1.437.531 TL makine ekipman desteği sağlanmıştır.  Beşinci etap kırsal kalkınma programını teklif çağrıları 2009 yılında; hazırlanan projelerden 10 adedi hibe almaya hak kazandı. Sözleşmelerinin yapılmasından sonra 2010 yılında uygulamaya devam edilmektedir. 2010 yılında 165 çiftçiye 640 000 TL’lik makine ve ekipman desteği sağlanmıştır.Kırsal Kalkınma programı ekonomik yatırımlar kapsamında bugüne kadar toplam 29 adet proje kabul edilmiş ve uygulanmıştır. Projelerin bedelleri 11.139.896 TL olup, bu miktarın 5.443.899 TL’si Tarım Bakanlığı tarafından hibe olarak verilmiştir. 2007 yılından bugüne kadar toplam 544 çiftçiye 2.527.531 TL makine ve ekipman hibe desteği sağlanmıştır.Program kapsamında bugüne kadar sağlanan toplam hibe tutarı 7.971.430 TL’dir. 

UYGULAMASI DEVAM EDEN İNSAN KAYNAKLARI PROGRAMI          

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından uygulanan program kapsamında ilimizden yaklaşık 18 adet proje programa sunulmuştur. Bunlardan 4 adedi proje kabul edilmiş ve uygulamaya başlanılmıştır. Projelere ilişkin ayrıntılı bilgiler tabloda gösterilmiştir. İnsan Kaynakları programında “Genç İstihdamının Teşviki” ile “Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşma Oranlarının Artırılması” alt bileşenlerinde ilimizden hazırlanan projeler değerlendirilmesine devam edilmektedir. Uygulamada olan projelere proje ofisi tarafından yerel izleme ve teknik destek sağlanmaktadır. 

KUZEYDOĞU ANADOLU KALKINMA AJANSI (KUDAKA) PROGRAMLARI 

GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ: İl Özel İdaresi, Ticaret ve Sanayi Odası ile Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından ortaklaşa hazırlanan 1.000.000 TL Hibe desteği öngören “Erzincan İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM)” projesi Yönetim Kurulu toplantısında kabul edilmiştir. 

 

 

BAŞVURUSU DEVAM EDEN PROGRAMLAR 

DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ: Kamu kurum ve kuruluşları yerel yönetimler üniversiteler ve diğer kar amacı gütmeyen kuruluşların başvurabileceği programa hazırlanacak projelerin alt ve üst destek tutarı 18.000-70.000 TL arasındadır. Programa başvuru yılsonuna kadardır. 

Doğrudan faaliyet desteği kapsamında; İl Özel İdaresine ait 69.400 TL ajans desteğini öngören “Erzincan Tanıtım Günleri adlı proje Yönetim Kurulu toplantısında kabul edilmiştir. 

TEKNİK DESTEK PROGRAMI: Kamu kurum ve kuruluşları yerel yönetimler üniversiteler ve diğer kar amacı gütmeyen kuruluşların başvurabileceği programı kapsamında ajans tarafından faydalanıcı kuruluşlara azami 15.000 TL tutarında teknik destek hizmeti sağlanmaktadır. Programa başvuru yılsonuna kadardır. 

KOBİ MALİ DESTEK PROGRAMI: KOBİ tanımı kapsamında bulunan kar amacı güden kuruluşlara yönelik program kapsamında hazırlanacak projelere 30.000-350.000 TL limitlerinde hibe desteği sağlanmaktadır. Destek oranı yüzde 50’ye kadar uygulanmaktadır. Programa son başvuru tarihi 28 Ekim 2010 olarak belirlenmiştir.

TARIM, TURİZM, SANAYİ MALİ DESTEK PROGRAMI: Kamu kurum ve kuruluşları yerel yönetimler üniversiteler ve diğer kar amacı gütmeyen kuruluşların başvurabileceği programı kapsamında; hazırlanacak projelere 20.000-400.000 TL limitlerinde hibe desteği sağlanmaktadır. Destek oranı yüzde 85’e kadar uygulanmaktadır. Programa son başvuru tarihi 28 Ekim 2010 olarak belirlenmiştir. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından açıklanan mali destek programlarına proje hazırlıkları devam etmektedir. Türkiye AB katılım sürecinde çok sayıda program açılması beklenilmektedir.İlimizde programlardan yararlanmak üzere proje hazırlama, uygulama ve izleme kapasitesi artmıştır. İlimize açılan programlara proje hazırlamak suretiyle yapılan başvurular sonucunda yeterli kaynak temin edilmektedir.

 

 Kaynak: www.erzincan.gov.tr                             www.kemahspor.com



2687 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
SPONSORLARIMIZA TEŞEKKÜR EDERİZ


  www.dersan.com.tr
www.youtube.comdersanmedia