14 MAYIS DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ KUTLU OLSUN

 

Çiftçi, geçimini toprağı ekerek sağlayan kimsedir.

14 MAYIS DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ

14 Mayıs 1946 Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu'nun kuruluş tarihidir. Bu kuruluşun kısa adı İFAB’ tır. Türkiye Ziraat Odaları Birliği bu kuruluşun üyesidir.
Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu'nun kuruluş günü olan 14 Mayıs, kuruluşa üye bütün ülkelerde Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmaktadır.  

Ülkemizde nüfusumuzun büyük çoğunluğu  çiftçilik yapar. Çiftçiler her mevsimde çalışırlar. Bu çalışmalarının sonucu olarak sofralarımızın ekmeğini, meyvesini, sebzesini üretirler. Yaşamımızı çiftçilerimizin ürettiklerini yiyerek sürdürürüz. Güç şartlar altında çalışan, yorulan çiftçilerimize saygılı olmalıyız. Yiyeceklerimizin her birinde çiftçilerimizin alın teri ve göz nuru olduğunu unutmamalıyız.

Bütün çiftçilerimizin Çiftçiler gününü kutluyor, işlerinde kolaylık mahsüllerinde bereket ve bolluk diliyoruz.

 

Çiftçiler günü münasebetiyle siz ziyaretçilerimizle küçücük bir bugday tanesinin topraga ekilişinden fırında ekmek oluncaya kadar başından geçenlerin öyküsünü paylaşmak istiyoruz.

Küçük buğday tanesi, toprağa ekilişinden ekmek haline gelinceye dek basından geçen öyküsünü şöyle anlatıyor:

''Ben küçücük bir buğday tanesi idim. Ali Dayı sonbahar mevsiminde yağmurlar başlayınca tarlasını sürdü. Gübreliğinde biriktirdiği gübreyi toprağına vererek tarlasının verim gücünü artırdı. Daha sonra traktörlerle tarlasını sürdü. Tarlası sürülünce toprağı kabardı. Alttaki toprak üste, üsteki toprak da alta gelerek karıştı. Sürdüğü tarlasına tohumluk için ayırdığı beni ve öteki arkadaşlarımı ekti. Üstümüzden tırmıkla geçerek bizi iyice toprağa karıştırdı. Daha sonra da sürgü ile bastırdı. Ben ve arkadaşlarım tüm kış süresince toprağın altında kaldık. Yağmur, kar gibi yağışlarla sulandık, ilkbahar mevsimi gelince havalar ısınmaya başladı. Biz de bir canlanma oldu. Sıcağın ve suyun etkisi ile filizlendik. Yeşil yeşil toprağın üzerine çıktık. Tüm tarla yeşil bir halıya benzedi. Gelip geçenler bize büyük bir hayranlıkla bakıyor­du. Gün geçtikçe, biz daha da büyüdük. İlkbaharın son günlerine doğru başaklandık. Başaklarımızda yeşil yeşil buğday tanecikleri oluştu. Başağımızda bulunan taneler her gün biraz daha büyüdü. Yaz mevsimi gelin­ce de olgunlaştı. Tanelerimiz daha da irileşti. Yemyeşil olan başaklarımız, sapsarı oldu. Bu kez san bir halıyı andırıyorduk. Hele rüzgar esince sağa sola doğru hareket ederek dans ediyorduk. Tanelerimiz iyice olgunlaşınca Ali Dayı ve iki çocuğu oraklarla yanımıza geldi. Saplarımızı köklerimizden ayırarak bizi biçti. Biçildikten sonra demet haline getirildik, harman yerine geldik. Harman yerinde, toprağın üzerine yayıldık. Üzerimizden geçen döven, bizi iyice ezdi. Tanelerimizi, başaklarımızdan ayrıldı. Daha sonra tahta küreklerle rüzgara karşı savrulduk. Saplarımızdan iyice ayrılmak için ince bir tel örgüden meydana gelen elekten geçirildik. Çuvallara doldurulduk değirmene getirildik. Değirmende bizden başka tahıllar da vardı. Değirmenin içi un elde etmeye yarayan araç ve makinelerle dolu idi. Rüzgarla dönen değirmen taşlarının arasında iyice ezilerek un haline geldik. Tekrar çuvallara doldurulduk. Ekmek yapılıp pişirilen ve satılan fırınlara geldik.

 

Fırında çalışan işçiler bizim bir bölümümüzü aldılar. Elekten geçirerek kepeği aramızdan ayırdılar. Sonra su ile yoğrulduk, hamur olduk. Fırınlara girdik, piştik, kızardık. Fırın vitrinlerine konduk, bakkallara dağıtıldık. Sofraya geldik.»

Buğdayın ekilişinden sofraya gelinceye kadar süren serüven burada bitiyor. Bu süre içinde en çok emek veren, alın teri döken çiftçidir. Yalnız ekmek değil, soframızdaki meyvede, sebzede, çorbada, yemekte çiftçimizin emeği, alın teri vardır. Bu nedenle çiftçilerimize ne kadar saygı göstersek, azdır.

ÇİFTÇİYE SAYGI
Çiftçiler bir anlamda köylülerimizdir, yani Atatürk'ün ifadesiyle milletin efendisidirler, en çok saygıyı, sevgiyi hakeden bu çalışkan, hilesiz hurdasız insanlara saygı ve sevgilerimizi sunuyoruz. Onların bazen cepehede silah tutan, bazen tarlada çapa yapan, bazen bir dag başına agaç diken nasırlı ellerinden öpüyor, hepsine saglıklı, mutlu uzun ömürler diliyoruz.

www.kemahspor.com



3247 kez okundu

Yorumlar

Teşekkür ederiz     14/05/2011 21:43

Çogu kimsenin aklına gelmeyen Çiftçilrimizi hatıtrlayarak bizlerede hatırlatanlara teşekkür ediyorum. Sporla ilgilenmek memleket ve millet meselelerine duyarsız kalmayı gerektirmez aksine daha çok ilgi ve alaka gerekir. bunu her fırsatta yerine getirerek sorumluluk ve duyarlılık gösteren Kemah Spor site sorumlularını ve yönetimi tebrik ediyorum.
Misafir - ERKAN TOYGAR

SPONSORLARIMIZA TEŞEKKÜR EDERİZ


  www.dersan.com.tr
www.youtube.comdersanmedia