Sabah Gazetesi Yazarı, Ömer Karahan'ın Kemah izlenimleri.

Çok eski bir yerleşim yeri olan Kemah, Erzincan'a bağlı bir ilçe. Avrupalı turistin çok önce keşfettiği Kemah'ta Karasu nehrinde rafting, Munzur dağlarında  ise trekking yapılıyor.

Genelde bu sayfalarda yer alan tatil ve keşif noktalarının çok dışında, farklı bir deneyimi, Kemah'ı anlatacağım. Giderken ne bulacağım konusunda soru işaretleri taşıdığım Kemah ilçesi, İstanbul'a yaklaşık bin 100 kilometre uzaklıkta...

Tarih boyunca depremlerle sarsılan ve belki de bu nedenle hüzünlü bir yapısı olan Erzincan linin dokuz ilçesinden biri... Tarihi antik çağlara kadar uzanan ilçe çok eski bir yerleşim yeri aslında.

Dağlardan kabaran soğuk suları, yüksek rakımdan dolayı temiz havası ve içerisinde barındırdığı kültür varlıkları ile size bambaşka bir dünyanın kapılarını aralıyor Kemah. Bugüne dek alanlarında tanınan yüzlerce insan yetiştirmiş bu küçük ilçe. 6. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, Mustafa Sandal, Demet Sağıroğlu, İbrahim Sadri, Tolunay Kafkas ve burada adını anmaya imkanımız olmayan sayısız akademisyen, politikacı, yazar ve sanatçı çıkmış Erzincan'ın bu ilçesinden.

Hititler, Asurlular, Urartular, Persler, Romalılar, Selçuklular, Osmanlılar gibi birçok medeniyete tarihi boyunca ev sahipliği yapmış olan Kemah, içerisinde bulunan taşınamaz kültür varlıkları ile -ki bunlar arasında; Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde övgü ile bahsettiği Kemah Kalesi, Sultan Melik Türbesi ve Osmanlı Mezarlığı başı çekiyor- ile dikkati çekiyor.

Şu an 2 bin 200 nüfusa sahip olan ilçe yurtiçi ve yurtdışına bir hayli göç vermiş. dolayısıyla yola çıkarken kalabalık olmayan, ıssız bir yerle karşılaşacağımı düşünmüştüm. Ama gider gitmez yanıldığımı anladım.
Özellikle yaz dönemi olması sebebiyle oldukça kalabalıktı Kemah.

Beni asıl şaşırtan ilçedeki turist nüfusu oldu. İsviçre, Danimarka, Fransa ve Almanya'dan birçok turist buraları çok önceden keşfetmiş. Turistler Fırat nehrinin bir kolu olan Karasu nehrinde rafting, Munzur dağlarında trekking yapmak, doğada huzur bulmak için buralara geliyor. İçerisinde 70'in üzerinde köy bulunan Kemah'ta arazi engebeli geniş ve düz arazi yok denecek kadar az. Çevresindeki dağlar genellikle ağaçsız ve çıplak. Bu kıraç görüntü insanı gerçekten çarpıyor.

Kemah'a 7 km. uzaklıkta en yakın köy olan Tan Köyü bölgenin en önemli yerleşkesi sayılıyor. Özellikle hayvancılık ve arıcılığın yapıldığı Tan Köyü'nde tarımla da uğraşılıyor.

Tan Köyü, bu özelliklerinden dolayı Kemah'ta bulunan diğer köyler arasında öne çıkıyor. Tuz göletlerinden elde edilen tuzuyla da meşhur olan  Kemah'ın tulum peyniri ve cevizi de epey üne sahip...

Yarmadan yapılan ayran çorbası ve kesme (un) çorba, erişte, çılbır, sırın, katmer, bulgur pilavı ve kırmızı et ağırlıklı yemekler Kemah'ın mutfağında yer alan yöresel tatlar.

17-09-2014
SABAH GAZETESİ - TURİZM
ÖMER KARAHAN





3149 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
SPONSORLARIMIZA TEŞEKKÜR EDERİZ


  www.dersan.com.tr
www.youtube.comdersanmedia